Een avonturier met een groot hart
Joris Foundation is vernoemd naar Joris van de Graaf. Joris heeft, nadat hij zijn Atheneum diploma had behaald, een aantal maanden lesgegeven op een school, in het kleine dorpje vissersdorpje Lintha in Myanmar. In een tijd dat de grenzen van het land nog gesloten waren, en Aung San Suu Kyi nog hevig strijd aan het voeren was.
Ondanks de moeilijke politieke situatie ontdekte Joris hoe mooi dit land is, maar ook hoe arm de bevolking is. Hoe er geleden werd onder het regime van de junta, en hoe machteloos de bevolking hierin stond.
Na zijn terugkeer in Nederland ging Joris in Amsterdam Economie studeren, om met zijn kennis later naar Myanmar terug te keren.
Hij sponsorde van zijn studenten toelage ook een kind, dat inmiddels een volwassene geworden is, en die werk heeft gevonden. Helaas is Joris ziek geworden en in 2015 overleden. Om zijn droom alsnog uit te laten komen is op zijn geboortedag, 5 oktober , de Joris Foundation gestart. Wat begon als een actie onder familie en vrienden is inmiddels uitgegroeid tot een geregistreerde Foundation, met als doel een betere toekomst voor de kinderen van Myanmar.
In 2005 schreef Joris de volgende woorden:
“ Ik geef hier les in een houten hut op palen. In de ochtenduren heb ik een adult class. Dit is gek genoeg makkelijker, dan de les die ik om 16.00 uur aan de kinderen geef. De kinderen moet ik iets zien te leren, en tegelijkertijd moet ik ze ook nog vermaken om de aandacht vast te houden. De volwassenen zijn serieuzer en praktische zaken, zoals hoe je met de bus in Yangon kan komen in het Engels leren ze vrij makkelijk. Maar met de kinderen is het een feest. We doen van alles, en na de les gaan we vaak nog voetballen. Het is fantastisch om te zien hoe blij ze al zijn met een beetje aandacht. De armoede is zo groot. Hun woningen zouden wij nog niet eens als schuur willen hebben. En toch ze zijn allemaal zo vriendelijk en willen alles voor je doen. Ik wil ze helpen een beter leven te krijgen, want de mensen en het land zijn zo mooi.”

Bestuur
Er moet nog heel veel gedaan worden in Myanmar
Joris Foundation is ervan overtuigd dat de opbouw van dit prachtige land begint bij het onderwijzen van kinderen. Dankzij onze eigen Moeder Teresa ter plaatse weten we ook zeker dat elke cent van uw donaties aangewend zal worden voor die situaties waar de nood het hoogst is. Joris Foundation is opgericht na het overlijden van Joris van de Graaf in 2015, met als dagelijks bestuur een team van vrijwilligers.





Het beleid / Jaarverslag
Samenwerking maakt sterk
Samen kunnen we meer dan alleen
Wij zijn onze partners heel dankbaar voor hun inzet:
Andrew Clark Trust (myanmar) , onze lokale partner, die ervoor zorgt dat alle donaties op de juiste manier besteed worden.
Noor Brandt (noorbrandt) : Beeldend kunstenaar Noor Brandt bood ons geheel belangeloos een beeld aan. Dit fantastische aanbod werd uiteindelijk het beeld “Joris op de olifant”. Haar originele kijk op mens en dier heeft al vele mensen geraakt en in ons geval heel veel mensen aangezet tot een gulle donatie.
Ernst Wijsmuller (ph-networks) : Dankzij de prettige samenwerking met Ernst Wijsmuller kwam deze website tot stand. Zijn deskundigheid op het gebied van IT is voor ons onmisbaar.
Notariskantoor Jager Stuijt Einarson te Haarlem (netwerknotarissen) verzorgde geheel belangeloos onze stichtingsakte. De prettige samenwerking met Jaap Stuijt en zijn medewerkers was de start van de officieel geregistreerde Joris Foundation.
Cramer Accountants( crameraccountants): Het verzorgen van de Jaarrekening is van wezenlijk belang voor onze organisatie. Cramer Accountants verzorgt dit op zeer prettige en professionele wijze.
Richard Gay( Richard Gay): Richard Gay is Freelance Director en Copywriter. Hij was zo gul om het filmpje dat hij over de kinderen en school in Lintha maakte met ons te delen.
Doneren met belastingvoordeel
Uw giften aan Joris Foundation zijn aftrekbaar van de belasting. Afhankelijk van uw inkomen, krijg U namelijk tot 52% van uw gift terug via de Belastingdienst. Als U dat wilt, kun U dit geld ten goede laten komen aan Joris Foundation. De Belastingdienst maakt onderscheid tussen gewone en periodieke giften. Uw belastingaftrek is het hoogst als u kiest voor een periodieke gift. Hieronder leggen we uit hoe dit werkt.
Gewone giften
Een gewone gift mag je aftrekken van de belasting. Voor gewone giften geldt wel een drempel. Het bedrag daarboven mag je aftrekken. Er geldt ook een maximumbedrag. Dit is iets wat ik graag aan je accountant overlaat.
Periodieke giften
Een periodieke gift mag je in zijn geheel aftrekken van de belasting. Voor deze gift geldt geen drempelbedrag of een maximumbedrag. Deze vorm van geven leidt tot meer belastingvoordeel. Er zitten wel een aantal voorwaarden aan:
- Uw gift gaat naar een ANBI (Algemeen Nut Beogende Instelling). Joris Foundation beschikt over zo’n ANBI-verklaring van de Belastingdienst.
- U legt je donatie vast in een overeenkomst die Joris Foundation u kan toesturen. (zie bijgevoegde link)
- In de overeenkomst leg je vast dat je minimaal 5 jaar achter elkaar een vast bedrag per jaar schenkt aan Joris Foundation. U bepaalt zelf of je je jaarlijkse gift in 1 keer of in meer keren betaalt.
- U krijgt niets in ruil voor jouw periodieke gift.
- Giften die u heeft gedaan vóór het sluiten van de overeenkomst, tellen niet mee als periodieke gift maar als gewone gift.