Doneer

Myanmar

Door jarenlange conflicten in Myanmar leeft een derde van de 51 miljoen inwoners nog steeds onder de armoedegrens. Mensen hebben honger, hebben geen geld voor medische zorg. Geld voor onderwijs is er al helemaal niet. Joris Foundation is ervan overtuigd dat de enige manier om vooruit te komen het onderwijzen van de jonge generatie is.

Joris Foundation houdt zich niet bezig met politiek, maar kan ook niet de ogen sluiten voor de wantoestanden die zich in Myanmar afspelen. De arme mensen willen juist vrede, maar hebben niet de capaciteiten om hier wat aan te doen. Voor hen is het elke dag weer een opgave om genoeg geld voor eten te verdienen. Ook al zal het nog vele jaren duren voordat de problemen opgelost zijn. Het zal de volgende generatie worden, die de verandering gaat inzetten. Het onderwijs dat uw donatie mogelijk maakt, zal ervoor zorgen dat er in de komende decennia weldenkende mensen opstaan, die dit prachtige land weer een betere toekomst kunnen geven.

lintha-vis

Lintha

13 Miljoen mensen leven onder de armoede grens…

Joris Foundation biedt hulp in het vissersdorpje Lintha. Het overgrote deel van de bevolking leeft hier van de visvangst. Het is een bestaan waar niet veel geld mee wordt verdiend, maar door het gebrek aan kennis is de huidige generatie niet in staat om hier verandering in te brengen. Dankzij het initiatief van Mommy Sue om gratis Engelse les te onderwijzen, is er voor de jongere generatie al meer mogelijk. Zij vinden banen in het opkomend toerisme. En enkele excellente studenten zijn inmiddels al begonnen aan een universitaire opleiding in Sitwe en ook in Yangon.

Mommy Sue

Onze eigen Moeder Teresa

Toen Mommy Sue samen met haar man Sahin in 1998 voor het eerst in Myanmar kwam, ontmoette zij daar drie kinderen, die door hun ouders niet gevoed noch naar school gestuurd konden worden. Het echtpaar vond deze situatie zo schrijnend dat zij besloten voeding, kleding en schoolopleiding voor deze kinderen te betalen. In de jaren die volgden besloot het echtpaar om zich in Myanmar te vestigen. Zij bouwden een huis in het vissersdorpje Lintha en stichtten daar een school waar gratis Engelse les gegeven wordt aan de lokale bevolking. Voor de mensen die naar school kwamen werd ook medische hulp geboden, als ze dat nodig hadden.

Mommy Sue’s School

School van 10 naar 800 leerlingen

Het schoolsysteem in Myanmar zit anders in elkaar dan wij gewend zijn. De kinderen gaan tot en met groep 10 naar school. Zelfs als de kinderen al deze  jaren onderwijs doorlopen, biedt het diploma weinig kans op een baan. Door de schaarse financiële middelen gaan de meeste kinderen niet verder met hun opleiding.

Mommy Sue’s School biedt de kinderen de kans om meer te leren, dan het beperkte onderwijs dat standaard geboden wordt.

Het Engelse echtpaar zorgt nu met o.a. hulp van de Andrew Clark Trust en Joris Foundation inmiddels voor 800 kinderen, en de Engelse les is dankzij de vele donaties nog steeds gratis. De slogan van de school is: “Try, Try and TryAgain”. Het houten schooltje op palen uit 2005 is er nog steeds maar er is nu ook een groter schoolgebouw met meerdere klaslokalen. Dit gebouw heet de Joris Building,en biedt behalve onderdak voor onderwijs, ook  ruimte voor bijeenkomsten om de mensen uit de omgeving meer te leren over hygiene en het schoonhouden van de omgeving.

Succesverhalen uit Lintha

Chit Phoo Wai, het eerste gesponsorde kind

Joris noemde Chit Phoo zijn Birmeze broertje. Chit Phoo is het eerste gesponsorde kind van Mommy Sue en Sahin. Hij is inmiddels een volwassen man , getrouwd en heeft een dochtertje die naar school gaat.
Chit Phoo spreekt goed Engels, en heeft twee bootjes waarmee hij toeristen meeneemt op een snorkel- en vistocht. In zijn vrije tijd helpt hij mee op de School van Mommy Sue.

Naam*

E-mailadres*

Bedrag €*