Doneer

Blog

Volg hier alle ontwikkelingen

juni 1988, 2005, 2021

Onrust in Myanmar maar rust in Lintha

De nieuwsberichten uit Myanmar zijn zo verontrustend dat we u meer op de hoogte willen houden van het wel en wee in Lintha, de leerkrachten n hoe het gaat met Mummy Sue. Toen Sue in 1988 met haar man Sahin besloot om in Myanmar te blijven was de regering ook in handen van het leger, maar de tekenen van democratie gloorden aan de horizon. Toen Joris in 2005 na een busrit van 12 uur bij haar aankwam, dook hij uitgeput in bed. Even later kwam er toch controle van de politie, niks blijft onopgemerkt in het kleine dorpje. De snurkende Joris was gelukkig geen reden voor ongerustheid, daar lag klaarblijkelijk geen staatsvijand te slapen. Sue beschermde hem zoals ze ook haar leerkrachten en schoolgaande kinderen beschermt. Zij verricht wonderen en wij kunnen haar, dankzij u allemaal, financiële steun bieden. Verandering in denken is hard nodig. In een land waar zoveel minderheden zijn, en waar helaas ook verdeeldheid is, is democratie nog geen vanzelfsprekendheid. De school van Mummy Sue is een voorbeeld van hoe iedereen vreedzaaam naast elkaar leeft. Of nou Boedist, Moslim, Christen of gewoon niks gelooft, het doel van alle kinderen is wijzer van school af te komen, zodat zij later niet meer in armoede hoeven te leven.

Juni 2021

Opening van de school

Eind mei mochten de kinderen in Myanmar weer naar school. Ondanks de berichten dat vele studenten in de grote steden niet naar school of universiteit konden, was het feest bij Mummy Sue. Drommen kinderen met ouders kwamen op de school af, en aan het eind van de dag was er een wachtlijst. Meer dan 700 kinderen komen nu naar de school, Sue schreef daags na de opening:

“There are now 711 students attending and there is a waiting list. It makes me feel emotional to see the students so eager to come to our school, and daily more parents are coming, wanting their children to enroll”.

Ook voor de leraren was het feest, die hadden veel van de kinderen gemist. Nu wordt er weer hard gewerkt aan een betere toekomst voor velen. Hopelijk zullen er straks een paar weldenkende Engels sprekende studenten opstaan, die voor verandering in het land gaan zorgen.

Mei 2021

Het verhaal van Wim Pa Pa

Eind december kwam er een mooie donatie bij ons binnen van een sponsor, die in Nederland in de zorg werkt. Deze donateur stond haar 1.000 euro bonus van de regering graag af aan een kind in nood. Dankzij deze gulle gever met een mooi hart, heeft het kleine meisje met klompvoet een toekomst op een waardig leven gekregen. Wim Pa Pa is geboren met een klompvoet en vervormde handjes. Dankzij een paar operaties zijn haar handjes weer Ok. Ondanks het feit dat een amputatie niet iets is waar je je op kan verheugen, was dit de beste en enige manier om haar te redden. Dankzij onze gulle gever, Joris Foundation en het Rode Kruis, krijgt Wim Pa Pa straks ene prothese, die totdat ze volgroeid is, elk jaar vervangen zal worden. Wij zijn enorm trots op haar en dankbaar voor alle moeite die Mummy Sue heeft gedaan om haar bij de juiste doktoren te krijgen. Als Wim Pa Pa wat is aangesterkt en het onderwijs weer normaal op de Joris school doorgang kan vinden, zal Wim Pa Pa de lessen gaan volgen zodat ze straks haar bijdrage kan leveren aan het doorbreken van de cirkel van armoede.

Mei 2021

Staatsgreep in Myanmar

Begin februari jl werd de wereld opgeschrikt door berichten over de militaire staatsgreep in Myanmar. De top van de regering werd gevangen genomen en het leger nam de macht over. Aanleiding waren de verkiezingen waaruit naar voren kwam dat de partij van Aung San Su Kyi de grootste partij was geworden. De broze democratie die een paar jaar geleden in Myanmar tot ontwikkeling kwam onder leiding van Aung San Su Kyi werd door het leger kapot gemaakt. Opstand in de grote steden ontstond en er zijn vele doden te betreuren door het harde optreden van het leger. Joris Foundation is niet politiek gericht, maar toen ons het bericht bereikte van Phyo, een jongetje van 9 jaar, dat door een kogel geraakt werd, kwam de ellende toch ook dicht bij ons doel.

Maart 2021

Samen staan we sterk

Enige tijd geleden ontving JF een woord van dank uit Lintha. Omdat velen van u ons zo geweldig steunen willen we dit graag met u delen:

“Over the last few years the Joris Foundation has played an increasingly important role in the workings of the school and indeed the Lintha community as a whole. With the inspiration of Joris, the main input has naturally been towards education and your support is now totally funding the salaries of our inspirational teachers. Beyond this, the Foundation has also been able to help with their continuing professional development, an area of increasing importance of online learning which has given our teachers a whole new vista of opportunity. It is now important to expand this field and we would like to see the internet connection improved and teachers to each have their own laptop for example. This is certainly an area where the Joris Foundation could help greatly. I would like to take this opportunity to thank the Joris Foundation, you guys that run it, and all your fantastic donors and contributors, for the fantastic input you have made and continue to make. You have been a real ‘game changer’, an integral part of the school fabric, and… most important of all… a part of the Lintha family.”

Ook wij kunnen u niet vaak genoeg zeggen hoe fijn het is dat u ons na 5 jaar nog steeds steunt. De impact die we hebben is groter dan we ooit hadden kunnen bedenken. Er is nog steeds heel veel te doen. Wij blijven zeggen ,” geen woorden maar daden”. Elke vorm van donatie, elk gebaar zorgt voor vooruitgang in Lintha en een lach op de gezichten van kinderen die het hard nodig hebben.